top of page

ZWERMEN

Zwermen melden

Beste inwoners van Hoeksche Waard, we halen bijenzwermen op in de regio. Laten we samen bijdragen aan het behoud van bijen door ze te verwelkomen in een veilige en gunstige omgeving

Zwerm in zijn bijenkorf

Zwermen bijen kunnen zich op veel verschillende plaatsen bevinden.

  • Instagram
  • Facebook

Bijen hebben van nature de neiging om nieuwe kolonies te vormen door te zwermen, wat betekent dat ze zich afscheiden van hun oorspronkelijke kolonie om ergens anders een nieuwe kolonie te vormen. Hier zijn enkele plaatsen waar je bijenzwermen zou kunnen vinden:

In de natuur: Zwermen kunnen zich verzamelen op takken van bomen, struiken, rotsen of andere oppervlakken buiten.

Gebouwen en structuren: Zwermen kunnen zich vestigen in holle muren, zolders, schoorstenen, tuinhuisjes of andere afgesloten en beschutte ruimtes.

Brievenbussen: Soms kiezen bijen brievenbussen als verzamelplaats.

Voertuigen: Zwermen kunnen zich nestelen op geparkeerde voertuigen, zoals auto's, fietsen, enz.

Buitenuitrusting: Bijen kunnen zich ook verzamelen op buitenapparatuur zoals zonnepanelen, palen, hekken, enz.

Stedelijk meubilair: Banken, vuilnisbakken, kiosken en andere elementen van stedelijk meubilair kunnen dienen als landingsplaatsen voor zwermen.

Tuinen en parken: Bomen, struiken en andere planten in tuinen en parken kunnen ook worden gekozen door bijen om een zwerm te vormen.

We hebben enkele zwermen verzameld in 2023

Ziet u een zwerm, stuur ons dan een bericht op 06 57 15 67 12 met een foto en de locatie of bel.

01

Wat is een bijenzwerm ?

Een bijenzwerm is een groep bijen, inclusief een koningin, werksters en darren, die hun oorspronkelijke bijenkorf verlaten om een nieuwe kolonie te vormen.

02

Waarom zwermen bijen uit ?

Bijen zwermen uit om zich voort te planten en een nieuwe kolonie te stichten. De zwerm verlaat de oorspronkelijke bijenkorf wanneer de populatie van de kolonie te groot is geworden of wanneer de omstandigheden gunstig zijn voor het stichten van een nieuwe kolonie.

03

Hoe herken ik een bijenzwerm ?

Een bijenzwerm lijkt op een cluster bijen, vaak samengepakt op een tak, een hek of een ander ondersteunend oppervlak. Ze vormen een compacte massa bijen.

04

Wat moet ik doen als ik een bijenzwerm in mijn tuin of op mijn terrein vind ?

Het wordt aanbevolen om contact op te nemen met een lokale imker of een professional op het gebied van zwermbeheer om de zwerm veilig op te laten halen. Probeer de zwerm niet zelf te vernietigen of te verjagen.

05

Zijn bijenzwermen gevaarlijk ?

Over het algemeen zijn bijenzwermen niet gevaarlijk als ze niet worden verstoord. Het is echter het beste om op afstand te blijven en ze niet te verstoren totdat een imker ze kan ophalen.

06

Hoe halen imkers bijenzwermen op ?

Imkers gebruiken vaak een zwermkist om de bijen op te halen. Ze schudden voorzichtig de bijen in de kist en vervoeren ze naar een nieuwe bijenkorf.

07

Kunnen bijenzwermen in een bijenkorf worden ondergebracht ?

Ja, bijenzwermen kunnen door een imker worden ondergebracht in een nieuwe bijenkorf. Dit stelt hen in staat om te overleven en een nieuwe kolonie te vormen.

08

Wat gebeurt er als een zwerm niet wordt opgehaald ?

Als een zwerm niet wordt opgehaald, kan deze tijdelijk ergens neerstrijken en vervolgens op zoek gaan naar een permanente locatie om een bijenkorf te bouwen.

09

Hoe kan ik voorkomen dat bijen in mijn bijenkorf zwermen ?

Het voorkomen van zwermen omvat het monitoren van de bijenpopulatie, zorgen voor voldoende ruimte en kaders voor honingopslag en ruimte voor de koningin om eieren te leggen.

10

Zijn bijenzwermen nuttig voor bestuiving ?

Ja, bijenzwermen spelen een essentiële rol bij de bestuiving van planten. Ze dragen bij aan de bevruchting van gewassen en voedselproductie.

11

Zijn bijenzwermen kwetsbaar voor roofdieren ?

Bijenzwermen kunnen kwetsbaar zijn voor roofdieren zoals vogels, hoornaars en spinnen. De compacte massa bijen kan echter effectieve bescherming bieden.

12

In welk seizoen komen bijenzwermen het meest voor ?

Bijenzwermen komen het meest voor in het voorjaar en het begin van de zomer, wanneer de kolonies het meest actief zijn en de bevolking groeit.

bottom of page