top of page

Honingbijen

Ingang van de bijen naar de korf

Honingbijen

Honingbijen zijn een soort bijen die door mensen worden gekweekt voor honing. Ze zijn nauw verwant aan wilde bijen, maar zijn vaak groter en tammer.

Er zijn veel verschillende soorten Honingbijen :

 • Apis Buckfast

 • Apis mellifera Carnica

 • Apis mellifera Ligustica

 • Apis mellifera Caucasica

 • Apis mellifera mellifera, Europese endemische zwarte bij

Huisbijen leven in kolonies en hebben een strikt hiërarchisch systeem. De koningin is de leidster van de kolonie en is verantwoordelijk voor de voortplanting. Werksters zijn verantwoordelijk voor de verzorging van de jonge en het verzamelen van nectar en stuifmeel. Drones zijn verantwoordelijk voor de voortplanting.

Bijen zijn vitale insecten
Wat kun jij doen om bijen te redden ?

Bijen spelen een cruciale rol in het ecosysteem

als bestuivers, die bijdragen aan de productie van fruit, groenten en andere planten. Deze insecten worden echter bedreigd door verschillende factoren, zoals pesticiden, vernietiging van hun natuurlijke habitat en ziekten. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om de bijen te beschermen en hun voortbestaan ​​te verzekeren.

Het beschermen van de natuurlijke habitat van bijen is ook essentieel. Bossen, weiden en tuinen kunnen allemaal leefgebieden voor bijen vormen, en het is belangrijk om deze ruimtes te behouden om hun voortbestaan ​​te verzekeren. Tuinen kunnen worden ontworpen om bijen te huisvesten door honingplanten te gebruiken en het gebruik van pesticiden te vermijden.

Buckfast Bijen

De favoriete bij van de imkers?

De Buckfast-bijen: waardevolle werkers voor de natuur

 

Buckfast-bijen staan bekend om hun cruciale rol in bestuiving, wat bijdraagt aan de gezondheid van ons ecosysteem en de productie van veel voedsel dat we dagelijks consumeren. In deze korte beschrijving nemen we u mee op ontdekkingstocht naar deze ongelooflijke wezens.

Buckfast bijen op de raam

Waarom is de buckfastbij zo populair ?

De Buckfast-bij ontleent zijn naam aan de abdij van Buckfast in Engeland, waar het voor het eerst werd gefokt door Brother Adam aan het begin van de 20e eeuw. Dit ras is ontwikkeld met als doel de meest wenselijke kenmerken van verschillende bijenrassen te combineren, met name de zachtaardigheid van Italiaanse bijen en de robuustheid van Europese zwarte bijen. Het resultaat is een uitzonderlijke bij die geschikt is voor verschillende omgevingen en hoogwaardige honing produceert.

Buckfast-bijen onderscheiden zich door hun zachtaardige gedrag en lage agressie tegenover imkers, wat hen tot een populaire keuze maakt voor zowel amateur- als professionele imkers. Ze staan ook bekend om hun vermogen om bepaalde bijenziekten te weerstaan, wat hen veerkrachtiger maakt in soms vijandige omgevingen.

Een ander sterk punt van Buckfast-bijen is hun grote efficiëntie in bestuiving. Ze dragen aanzienlijk bij aan de voortplanting van veel planten, waarvan sommige sterk afhankelijk zijn van bijen voor hun voortplanting. Op deze manier spelen deze bijen een essentiële rol bij het behoud van biodiversiteit en de productie van hoogwaardige fruit- en groentesoorten.

Zwarte bijen

Een vergeten endemische soort

Apis mellifera mellifera is de wetenschappelijke naam voor de Europese honingbij, ook wel de zwarte bij genoemd.

Het is een ondersoort van de honingbij die voorkomt in Europa en wordt vaak gehouden door bijenkwekers voor honingproductie en bestuiving van landbouwgewassen.De zwarte bijen zijn een endemische Europese soort, ze zijn zeer goede honingbijen en dragen actief bij aan de bestuiving van fruit, groenten en bloemen.

Abeille

De zwarte bijen: bewakers van biodiversiteit

De zwarte bijen: bewakers van biodiversiteit

Zwarte bijen, ook wel bekend als inheemse bijen, zijn natuurlijke schatten. In deze beschrijving zullen we hun belang en rol in ons ecosysteem verkennen.

Zwarte bijen zijn lokale bijen die zich in de loop der tijd hebben aangepast aan de specifieke omstandigheden van hun omgeving. Ze staan bekend om hun resistentie tegen ziekten en hun vermogen om te overleven in diverse klimaten. Deze bijen zijn essentiële bestuivers en dragen aanzienlijk bij aan de voortplanting van in het wild groeiende en geteelde planten.

Een van de belangrijkste troeven van zwarte bijen is hun aanpassingsvermogen aan lokale bronnen van stuifmeel en nectar. Ze kunnen een grote verscheidenheid aan planten bestuiven, wat hen waardevol maakt voor biodiversiteit doordat ze de voortplanting van veel plantensoorten bevorderen.

Helaas minder bekend, moeilijker te verkrijgen en met een slechte reputatie als agressieve bijen, zijn de endemische zwarte bijen minder favoriet onder imkers.

De voordelen van de zwarte bij:

 1. Opmerkelijke honingbij 

 2. Goede resourcebeheerder,

 3. aanpassingsvermogen aan milieu en klimaatomstandigheden,

 4. Weerstand tegen ziekten, plaatselijk en veelzijdig,

 5. Regulatie van de populatie afhankelijk van de beschikbare resources.

Bijenkorf in activiteit op een mooie zonnige dag

De verschillen tussen Buckfastbijen en zwarte bijen

Het verschil tussen Buckfast-bijen en zwarte bijen kan worden vastgesteld aan de hand van verschillende kenmerken, waaronder hun uiterlijk, gedrag, oorsprong en prestaties. Hier is hoe ze te onderscheiden:

Uiterlijk :

 • Buckfast: Buckfast-bijen zijn doorgaans lichter van kleur, met een gestreept achterlijf in geel en bruin. Hun uiterlijk lijkt meer op dat van Italiaanse bijen.

 • Zwarte bij: Zwarte bijen hebben meestal een donkerder achterlijf, vaak zwart of donkerbruin, met weinig of geen gele strepen. Ze zijn over het algemeen donkerder dan Buckfast-bijen.

Gedrag :

 • Buckfast: Buckfast-bijen staan bekend om hun rustige gedrag en geringe agressie ten opzichte van imkers, wat ze gemakkelijk te hanteren maakt.

 • Zwarte bij: Zwarte bijen hebben de neiging agressiever en defensiever te zijn, vooral als ze zich bedreigd voelen. Ze kunnen moeilijker te hanteren zijn voor onervaren imkers.

Oorsprong :

 • Buckfast: Buckfast-bijen zijn ontwikkeld in Engeland door Brother Adam door kruisingen tussen verschillende bijenrassen, waaronder Italiaanse bijen en Europese zwarte bijen.

 • Zwarte bij: Zwarte bijen zijn inheemse bijen die zich in de loop der tijd hebben aangepast aan lokale omstandigheden. Ze komen voor in verschillende delen van de wereld en worden vaak beschouwd als inheemse bijen.

Prestaties :

 • Buckfast: Buckfast-bijen worden gewaardeerd vanwege hun weerstand tegen bepaalde bijenziekten, hun aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen en hun vermogen om kwaliteitshoning te produceren.

 • Zwarte bij: Zwarte bijen staan bekend om hun resistentie tegen lokale milieufactoren, maar ze kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde ziekten. Hun honingproductie kan variëren afhankelijk van de regio.

Het is belangrijk op te merken dat de onderscheiding tussen Buckfast-bijen en zwarte bijen kan variëren afhankelijk van de regio en de specifieke stammen. Imkers kiezen vaak een ras op basis van hun behoeften, lokale omgeving en voorkeuren voor bijenbeheer. Het wordt aanbevolen om ervaren imkers in uw regio te raadplegen voor specifieke informatie over de beschikbare bijenrassen en hun kenmerken.

FAQs over bijen :

01

Wat is het verschil tussen een honingbij, een wesp en een hoornaar ?

Honingbijen zijn meestal behaard, produceren honing en hebben meer afgeronde lichamen. Wespen en hoornaars zijn doorgaans minder behaard, hebben felle kleuren en produceren geen honing.

02

Hoe maken honingbijen honing ?

Honingbijen verzamelen nectar van bloemen, slaan deze op in hun krop, veranderen het in honing in de bijenkorf door het te dehydrateren en slaan het op in cellen.

03

Waarom zijn honingbijen belangrijk voor het milieu ?

Honingbijen spelen een essentiële rol bij de bestuiving van planten, wat bijdraagt aan de voortplanting van veel plantensoorten, waaronder veel voedselgewassen.

04

Hoe communiceren honingbijen binnen de bijenkorf ?

Honingbijen communiceren door middel van dansen, feromonen en trillingen om de locatie van voedselbronnen en andere belangrijke informatie aan te geven.

05

Wat is bestuiving en waarom is dit essentieel voor voedselproductie ?

Bestuiving is het overbrengen van stuifmeel van de meeldraden naar de stempels van bloemen, wat leidt tot bevruchting en de productie van fruit en zaden. Het is essentieel voor de voortplanting van veel planten, waaronder voedselgewassen

06

Wat zijn de bedreigingen voor honingbijen vandaag de dag ?

Bedreigingen voor honingbijen omvatten pesticiden, habitatverlies, parasieten en ziekten.

07

Wat is de rol van de koningin, de werksters en de darren in een bijenkorf ?

De koningin is verantwoordelijk voor het leggen van eieren, werksters werken in de bijenkorf en darren (of mannetjes) bevruchten de koningin.

08

Wat is de levensduur van een honingbij werkster ?

Een honingbij werkster leeft meestal enkele weken tot enkele maanden in de zomer, maar langer in de winter.

09

Hoe kiezen honingbijen een nieuwe bijenkorf bij het zwermen ?

Honingbijen zwermen om een nieuwe kolonie te vormen. Ze kiezen een nieuwe bijenkorf op basis van criteria zoals ruimte en veiligheid.

10

Wat zijn de verschillende soorten honingbijen in een bijenkorf ?

Een bijenkorf herbergt drie soorten honingbijen: de koningin, de werksters en de darren.

11

Wat zijn de producten van de bijenkorf ?

De producten van de bijenkorf omvatten honing, bijenwas, koninginnengelei, propolis en bijenpollen.

12

Hoe kan ik helpen bij het beschermen van honingbijen en het bevorderen van bestuiving in mijn tuin ?

Je kunt helpen door bloemen met veel nectar te planten, het gebruik van pesticiden te minimaliseren en habitats voor bijen te bieden.

13

Waarom lopen honingbijen gevaar door pesticiden ?

Pesticiden, met name neonicotinoïden, kunnen de gezondheid van honingbijen schaden, hun vermogen om te foerageren beïnvloeden en verstoringen in de kolonies veroorzaken.

14

Wat is het Colony Collapse Disorder (CCD), het syndroom van ineenstorting van bijenkolonies ?

Het Colony Collapse Disorder is een fenomeen waarbij honingbijen plotseling hun korf verlaten, waardoor de kolonie leeg achterblijft. De exacte oorzaken zijn nog niet volledig begrepen.

15

Hoe overleven honingbijen in de winter ?

Honingbijen overleven de winter door zich in de korf te groeperen om warmte te genereren en door zich te voeden met de opgeslagen honing.

16

Welke planten zijn het meest aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers ?

De planten die het meest aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers zijn meestal diegene die rijk zijn aan nectar en stuifmeel. Enkele voorbeelden zijn klaver, zonnebloemen, lavendel, salie, tijm, korenbloemen, vlierbessen, zonnebloemen, appelbomen, frambozen en vele andere inheemse en geteelde bloemen.

17

Wat zijn de voordelen van het consumeren van rauwe honing ten opzichte van gepasteuriseerde honing ?

Rauwe honing is niet verwarmd of gefilterd, waardoor de natuurlijke voedingsstoffen, enzymen en pollen behouden blijven. Gepasteuriseerde honing wordt verhit om onzuiverheden te verwijderen, maar dit kan ook sommige gunstige componenten vernietigen. Rauwe honing wordt vaak beschouwd als met superieure nutritionele voordelen.

18

Bestaan er verschillende rassen van honingbijen en wat zijn hun kenmerken ?

Ja, er zijn verschillende rassen van honingbijen, elk met hun eigen kenmerken. Enkele van de meest bekende rassen zijn de Europese honingbij (Apis mellifera), de Italiaanse honingbij, de Kaukasische honingbij, de Buckfast honingbij en anderen. De kenmerken variëren qua zachtaardigheid, productiviteit, aanpassingsvermogen aan klimaten, weerstand tegen ziekten, enz.

bottom of page