top of page

Aziatische hoornaars vangen

Het is belangrijk op te merken dat het vangen van Aziatische hoornaars in bepaalde situaties nodig kan zijn om bijen, biodiversiteit en menselijke veiligheid te beschermen. Het is echter essentieel om dit verantwoord te doen en de lokale voorschriften te volgen.

 

Op deze pagina vindt u de antwoorden op de vragen over effectief en selectief vangen

Aziatische hoornaar zweeft

Aziatische Hoornaars Vangen: Laten we onze Bijen en ons Milieu Beschermen

Aziatische hoornaars, zoals de Vespa velutina, hebben veel regio's geïnfiltreerd en vormen een bedreiging voor onze waardevolle bijen en verstoren het evenwicht in onze ecosystemen. Om hun impact te verminderen, is gericht vangen van Aziatische hoornaars noodzakelijk geworden.

Waarom Aziatische Hoornaars Vangen?

Aziatische hoornaars zijn geduchte roofdieren voor bijen. Het doel van het vangen is om hun impact op honingbijenkolonies en populaties bestuivende insecten te verminderen, terwijl we onze biodiversiteit behouden.

Aziatische hoornaar snijdt een bij in stukken voordat hij hem meeneemt
piege frelon asiatique Jabeprode.jpg

Hoe Aziatische Hoornaars Vangen?

  1. Gebruik specifieke vallen die zijn ontworpen voor Aziatische hoornaars. Je kunt deze vinden in imkerwinkels.

  2. Plaats de vallen in de buurt van bijenkorven en risicogebieden.

  3. Een effectief aas kan bestaan uit 1/3 witte wijn, 1/3 bier en 1/3 grenadinesiroop. De alcohol zal andere insecten afschrikken terwijl de hoornaars worden aangetrokken.

  4. Zorg ervoor dat je lokale voorschriften met betrekking tot het vangen van Aziatische hoornaars naleeft.

Een val ja, maar niet zomaar een val !

Het vangen van Aziatische horzels moet op intelligente wijze gebeuren. Het kennen van de Aziatische hoornaar betekent dat je er effectief tegen kunt vechten. Hier volgen enkele regels die u moet volgen voor effectief en selectief vangen. We kunnen het nooit genoeg zeggen: een val die alle insecten vangt is geen goede val, we willen de insectenpopulatie niet verminderen, maar alleen de Aziatische hoornaar.

Beschrijving van een Selectieve Val voor Aziatische Hoornaars

Gerichte ontwerp

Selectieve vallen zijn gemaakt met speciale ontwerpen om Aziatische hoornaars aan te trekken. De gebruikte lokstoffen zijn specifiek gekozen om deze soort bijzonder aantrekkelijk te maken, terwijl andere insecten minder geneigd zijn om te worden aangetrokken.

Vermindering van niet-gerichte vangsten

Selectieve vallen zijn ontworpen om onbedoelde vangsten van bijen, wespen en andere bestuivende insecten te minimaliseren. Dit draagt bij aan het behoud van biodiversiteit en de bescherming van nuttige insecten

Strategische plaatsing

De vallen worden geplaatst in de buurt van bijenkorven en risicogebieden waar Aziatische hoornaars actief zijn. Dit maakt het mogelijk om zich specifiek op deze plaaginsecten te richten en de impact op andere insecten te beperken.

Naleving van lokale voorschriften

Bij het gebruik van selectieve vallen is het belangrijk om de lokale voorschriften met betrekking tot het vangen van Aziatische hoornaars te volgen

Ontwerp van een selectieve val voor Aziatische hoornaars,de belangrijkste punten :

  • Geen directe toegang tot het aas:

 

De vallen bestaan uit een bakje voor het aas en een bakje voor de ingang van de val. Het aasbakje is bedekt met fijn gaas dat voorkomt dat gevangen insecten bij het aas kunnen komen. Dit heeft verschillende voordelen:

  1. het aas blijft onaangetast.

  2. Aziatische hoornaars raken zeer snel uitgeput en sterven binnen 48 uur.

  3. Andere insecten verdrinken niet in het aas voordat ze eruit kunnen komen

  • De toegangsmodules van de val:

 

Ze moeten zeker Aziatische hoornaars binnenlaten, maar geen Europese hoornaars. Met een transparant ontwerp en geperforeerde gaten die kleinere insecten dan de Aziatische hoornaar doorlaten. Deze andere kleine insecten die naar binnen zijn gegaan, kunnen er weer uit, aangetrokken door het licht.

  • De wanden van de val:

 

Zoals eerder genoemd, zijn de toegangsmodule van de val transparant en geperforeerd, dus moeten de wanden ondoorzichtig zijn, zodat de kleine insecten worden aangetrokken door de transparante toegangsmodules en er weer uit kunnen. De ondoorzichtige wanden zijn ook beter bestand tegen uv-straling

Insectenval om te vermijden

Vallen die je absoluut moet vermijden

Eén type val dat niet wordt aanbevolen, is een open vloeistofvanger. Dit zijn vallen die meestal zelf gemaakt worden uit een plastic fles, maar ook veel commerciële wespenvallen gebruiken hetzelfde principe. Het probleem met deze vallen is dat elk gevangen insect zal verdrinken. Elk insect heeft zijn nut, dus we kunnen geen extra schade aan de biodiversiteit willen veroorzaken.

De ideale val.

Wij verkopen deze val nog niet, maar u kunt hem wel bestellen via onderstaande link. Het is een Frans bedrijf, met al bijna 20 jaar ervaring met de Aziatische hoornaar op Frans grondgebied.

ideale val.jpg

Wat moet ik doen als ik een Aziatische hoornaar zie ?

Geef het aan op waarneming.nl, met behulp van de applicatie ObsIdentify. Een onderzoeksgroep gaat op zoek naar het nest om het te vernietigen

bottom of page